Friday, September 7, 2012


Din clasa "Exercitiilor de gandire"... a profesorului Florin Munteanu, pe care-l admir pentru deschiderea si inteligenta cu care trateaza si analizeaza mediul si timpul in care coexistam.
Si pentru dialogul real si distins pe care l-am avut cu acesta.
Totul se accelereaza. 
Productia de... informatii creste exponential si prin urmare scade timpul acordat analizei, filtrarii informatiei, ierarhizarii ei pe nivele de valoare personala, locala, colectiva, globala.

Acest suvoi de stiri, noutati si descoperiri tehnico-stiintifice ce modifica continuu stilul de viata, a devenit toxic din insasi incapacitatea noastra de a filtra si valoriza informatia primita.

Fie avem sansa unui "up-grade" hard/soft al "procesorului personal" reprezentat de creier/minte si astfel sa acceleram corespunzator procesul de interpretare, fie riscam sa luam de bune afirmatii trunchiate, scoase din context, deformate intentionat etc. sau pur si simplu sa ne decuplam de aceasta lume "salbatica". 

Arta de a spravietui in societatea Cunoasterii se naste acum, din insasi reactiile noastre in raport cu acest nou mediu ce ne provoaca... 
Profesorul dr. Bruce H. Lipton, expert în biologie celulară la Şcoala de Medicină a Universităţii Wisconsin, a pus bazele cercetării şi studierii unei noi ştiinţe numită epigenetică, care explică legătura dintre gene şi mediul înconjurător.

Altfel spus, mediul poate produce modificari fundamentale in insasi programul genetic reprezentat de ADN. 
Altfel spus, sub presiunea unor particularitati ale mediului, se pot produce modificari profunde ale genomului; (in special atunci cand stresul vine din partea unui stimul nou al carui intensitate si durata depaseste un anume timp- acum acest stimul este reprezentat de informatie vazuta ca ingredient fundamental al constructiei Universului alaturi de energie si materie -vezi ortofizica, autopoiesis, studiile stiintifice legate de Minte si Constiinta etc.)

Acest mecanism vine sa sugereze universalitatea legii lui Moore, sau a legii MEST (cresterea complexitatii structurale, internalizarea unor procese si auto-dezvoltarea unor metalimbaje ce fac posibila obtinerea acelorasi proprietati intr-o structura Hard mai "condesata" adica cu mai putina M-materie,E-energie,S-spatiu, T-timp )... 

Un anume hard permite dezvoltarea unui soft ce modifica prin interactiunea cu mediul conditiile, generand premisele unui alt hard care, restructurat si optimizat permite dezvoltarea unui soft nou ce accelereaza modificari ale mediului exterior ... s.a.m.d. 

Altfel spus Proiectul (=codul ADN) se poate rescrie atunci cand mediul o impune, realizandu-se o evolutie in salturi a fiintelor constiente cu acces la Constiinta Universala (Omul). 

Studiul -raportul dintre stabilitatea unei specii induse de genetica si efectul mediului asupra acestei stabilitati descrise de noua stiinta a epigeneticii, respectiv studiul relatiei intre Creier (hard) si structurarea Mintii (soft) poate fi de un real interes in intelegerea proprietatilor de co-evolutie a Omului cu Natura, si de ce nu un argument in favoarea acelora care afirma ca aceasta turbulenta socio-economica globala (Apocalipsa insasi ?!?) nu este altceva decat mediul in care se naste o noua specie umana, printr-o mutatie genetica indusa de insasi noile perticularitati ale mediului...

Luna si Calea Lactee de Cristina Tinta


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cauta